LAN en

Vlan

LAN en VLAN

Een bedrijfsnetwerk (LAN) bestaat uit een switch en veel bedrading. Deze bekabeling dient van goede kwaliteit te zijn en moet op de juiste manier gemonteerd worden. Anders bestaat het risico op storingen. En het maakt het onderhoud een stuk gemakkelijker!

Een VLAN is een Virtueel Lokaal Netwerk. Één fysiek LAN-netwerk kan bestaan uit meerdere virtuele netwerken (VLAN’s) zodat gegevens gescheiden kunnen worden verstuurd. In een netwerk kunnen dus meerdere VLAN’s naast elkaar bestaan.

Hoe werkt een VLAN?

U kunt met een VLAN de toegang beperken tot delen van het netwerk. Bijvoorbeeld: uw bedrijf heeft onder andere een administratieafdeling en een verkoopafdeling. Deze afdelingen krijgen verschillende VLAN’s. Verhuist een computer naar een andere afdeling? Dan geeft u alleen de gewenste VLAN op om de computer weer op het virtuele netwerk aan te sluiten, onafhankelijk van de locatie. Door het creëren van VLAN’s heeft u meer grip op de toegankelijkheid van vertrouwelijke documenten en is uw netwerk eenvoudiger te beheren.