‘Dankzij Joheco is onze IT-omgeving future-proof’ - "ProCoatings"

Verfgroothandel ProCoatings zit middenin een grote IT-transformatie. Een nieuwe glazvezel verbinding voor alle 23 vestigingen, gevolgd door een compleet nieuwe IT-infrastructuur. “Met Joheco en de infrastructuur van Meraki hebben we nu een schaalbare oplossing voor de toekomst in huis”, zegt projectmanager Stef Schipper. 


Met een tien jaar oude infrastructuur stapelden de ‘kleine foutjes’ zich op bij de leverancier van o.a. bouwverven, lakken en industriële coatings. “Het was een houtje-touwtje verbinding die we hadden, samengesteld uit verouderde apparaten van Cisco en HP”, zegt Stef Schipper, projectmanager bij ProCoatings. “Ga dan maar eens zoeken naar de fout bij een storing.” 

Schaalbaar, flexibel en veilig

Omdat de groothandel de laatste jaren flink is gegroeid – en deze groei de komende jaren graag wil doorzetten – was een nieuwe professionele IT-omgeving vereist. “We willen klaar zijn voor de toekomst”, legt Schipper uit. “We zijn op dit moment bezig met een glasvezelverbinding voor alle filialen en daar hoort natuurlijk ook professionele wifi bij.”

Samen met partner en IT-adviseur Joheco Automatisering begon de zoektocht naar een toekomstbestendige oplossing die in ieder geval aan drie voorwaarden moest voldoen: schaalbaar, flexibel en veilig. Schipper: “We hebben nu 23 vestigingen en willen zo snel mogelijk doorgroeien naar 40. Daar komt natuurlijk ook een groei aan personeel bij kijken. We willen dus een flexibele en schaalbare oplossing die ons niet ineens veel meer gaat kosten als we groeien.”

Concept-infrastructuur

Mede dankzij de deskundige ondersteuning van Joheco is de keuze uiteindelijk op Cisco Meraki gevallen. “Joheco is een partner die de zaken goed voor elkaar heeft voor een relatief kleine MKB-onderneming. Ze hebben bijzonder veel kennis over Cisco Meraki en de functionaliteiten, dat heb ik wel gemerkt in de vele gesprekken die ik met ze heb gehad.”

“Maar daarnaast hebben ze ons met een ‘concept-infrastructuur’ echt laten zien hoe Meraki met ons mee kan groeien. Op basis van vragen als ‘Hoe gaan we om met de verschillende verbindingen?’ en ‘Hoe gaat het er over 3 tot 5 jaar uitzien?’ hebben we een voorbeeld infrastructuur op maat gecreëerd. Vervolgens zijn we hier de juiste apparatuur bij gaan zoeken.” 

Gebruiksvriendelijk

Dankzij een Cisco webinar kwam Schipper voor het eerst zelf in aanraking met een Meraki. “Na deze webinar heb ik een MR 18 access point thuisgestuurd gekregen om te proberen. Ik heb deze zelf geïnstalleerd, heel eenvoudig. Je kunt inloggen op een portal en begint met het registreren van je product. Vervolgens is het letterlijk stroom aansluiten, internetkabel erin en hij doet het. Kind kan de was doen.”

Voor de uitrol van Meraki binnen ProCoatings heeft Joheco een zorgvuldig stappenplan opgesteld, met een eerste testlocatie in Haarlem. Na de aanleg van het glasvezelnetwerk werden een MR 32 Access Point en een 16-poorts Meraki Switch geplaatst. “Die volgorde is voor ons heel belangrijk. We willen als bedrijf de komende jaren volledig migreren naar de cloud. Cloudapplicaties die draaien op een ADSL/SDSL-verbinding zijn allemaal ‘end-of-life’. Geen optie dus. Als je voor een high-class product als Meraki geen solide basis neerzet, dan kun je het beter niet doen en heb je er nauwelijks profijt van.”

Beheer op afstand

De implementatie van Meraki in Haarlem is nu bijna 3 maanden geleden afgerond. “En daar zijn we heel tevreden over. De wifi is ontzettend snel en stabiel en er zijn nog geen storingen geweest. Ik hoor er niks over en dat is goed.” 

Voor de 22 andere vestigingen is ProCoatings in de afrondende fase van het aanleggen van een glasvezelnetwerk, waarna Meraki kan worden geplaatst. Schipper: “Belangrijk voor ons is dat al deze vestigingen op afstand te beheren zijn door Joheco. Voorheen moest er altijd iemand op locatie komen om vervolgens op een access point in te loggen om een defect te verhelpen. Meraki bespaart ons alleen al enorm veel kosten op beheer.”

Internet of Things

Een andere belangrijk punt voor de verfgroothandel is dat Meraki uitstekende faciliteiten biedt voor e-commerce. “We zijn een innovatief bedrijf en werken met mobile scanners, iBeacons en verschillende Internet of Things toepassingen. Deze toepassingen vragen om een stabiel draadloos netwerk. Je wil niet dat er een vestiging is waar systemen of klanten een halve dag offline zijn. Dat is niet meer van deze tijd.” 

“Begrijp me niet verkeerd, het was een flinke initiële investering. Maar ga je voor een goedkope en snelle oplossing, dan kost het je uiteindelijk tien keer zoveel, daar ben ik van overtuigd.”