Wi-Fi 6: nieuwe naam en een aantal verbeteringen

De afgelopen jaren zijn er verschillende Wi-Fi-standaarden geweest. Ze hebben allemaal een redelijk technische naam zoals 802.11 a, b, g, n, ac en nog veel meer. Nu komt daar echter verandering in. De nieuwste standaard voor Wi-Fi heet Wi-Fi 6 en brengt naast de naam ook een aantal verbeteringen.
wifi6

Eindelijk logische namen voor Wi-Fi

De Wi-Fi Alliance, de organisatie die over de ontwikkeling van het draadloze netwerk gaat, heeft besloten om logische namen aan de verschillende generaties Wi-Fi te geven. Een aantal oudere standaarden krijgen ook een makkelijkere naam. Fabrikanten worden aangemoedigd deze namen te gebruiken in hun software.

  • Wi-Fi 4 is 802.11n, uitgekomen in 2009
  • Wi-Fi 5 is 802.11ac, uitgekomen in 2014.
  • Wi-Fi 6 is de nieuwste versie, de achterliggende naam is 802.11ax. Dit jaar (2019) worden de eerste apparaten verwacht.

Wi-Fi 6 biedt meer snelheid

Een van de belangrijkste verbeteringen die Wi-Fi 6 moet gaan bieden is meer snelheid. Een individueel apparaat dat met een router verbonden is, moet 40 procent sneller kunnen werken. Dit wordt vooral bereikt door efficiëntere gegevenscodering.

 

Simpel gezegd past er meer data in dezelfde hoeveelheid radiogolven. Chips in routers moeten deze coderen en decoderen en worden steeds krachtiger. Moderne routers kunnen het extra werk dus gemakkelijk aan. De nieuwe standaard verhoogt zelfs de snelheden op 2,4 GHz-netwerken. Hoewel 5 GHz steeds vaker gebruikt wordt en sneller is, heeft 2,4 GHz nog steeds een beter bereik.

Langere accuduur

Een nieuwe functie genaamd ' target wake time (TWT)'  gaat de accuduur van je smartphone, laptop en andere apparaten die met Wi-Fi werken ook verlengen. Om te begrijpen hoe dit werkt, moet je eerst weten hoe Wi-Fi werkt. Het is niet zo dat een router alle apparaten tegelijk van data kan voorzien. Er worden steeds om de beurt pakketjes data afgeleverd bij verschillende apparaten.


Stel dat er tien apparaten zijn, dan moet steeds even gewacht worden tot een apparaat aan de beurt is. Met Wi-Fi 6 kan een router tegen bijvoorbeeld een iPhone zeggen wanneer de volgende ronde is. De Wi-Fi-chip van de telefoon kan dan in sluimermodus gaan en pas weer ingeschakeld worden als de volgende ronde data ontvangen wordt. Dit is ook erg nuttig bij kleine ' Internet of Things-apparaten'.

 

Wil je weten wat dit voor jouw bedrijf betekent, neem dan contact op, of bezoek de website FirstClassWifi voor meer informatie.

arrow_back Terug naar overzicht