Productiviteit verhogen? Stimuleer een goede samenwerking!

U ziet het wellicht terug in uw organisatie: werknemers zijn steeds meer in beweging en werken vanuit diverse plaatsen, zowel binnen het bedrijf als daarbuiten. Het belang van goede interne communicatie en samenwerking is van alle tijden, maar lijkt in deze nieuwe situatie nóg meer aan de orde te zijn. Aan bedrijven de taak om hier slim mee om te gaan en de kansen te benutten die flexibele samenwerking biedt.

Werkplek­flexibi­liteit essentieel

Wat ik merk, is dat flexibel werken eerder een norm is geworden dan een uitzondering. Maar liefst 74 procent van de Nederlandse werknemers heeft de behoefte om vanuit elke locatie en op elk tijdstip te kunnen werken. We willen graag eenvoudig toegang hebben tot werkdocumenten en snel met collega’s overleggen. Om een soepele samenwerking te stimuleren is het aanbieden van een flexibele werkplek essentieel.

Goede interne samen­werking verhoogt producti­viteit

Goed samenwerken is niet alleen prettig voor het personeel; het zorgt ook voor hogere productiviteit, waardoor uw bedrijf meer omzet genereert. Doelen worden beter bereikt als werknemers goed communiceren en projecten worden sneller en efficiënter uitgevoerd. Een voorwaarde is dat de interactie binnen projectteams en afdelingen optimaal is. Om die interactie mogelijk te maken zijn flexibele samenwerkingsplekken cruciaal. Alleen dan kunnen uw medewerkers écht productief samenwerken.

Kenniswerkers besteden minder dan 40 procent van de werkweek aan hun daad­werkelijke functie­taken. Het vergaren van informatie, afhandelen van e-mails en samenwerken met collega’s neemt de meeste tijd in beslag.

Eenvoudig samen­werken en bestanden delen

In een onderzoek van McKinsey Global Institute (2012) las ik dat kenniswerkers minder dan 40 procent van de werkweek besteden aan hun daadwerkelijke functietaken. Het vergaren van informatie, afhandelen van e-mails en samenwerken met collega’s neemt de meeste tijd in beslag. Wat bijvoorbeeld veel kostbare tijd kost, is het zoeken en mailen van de nieuwste versie van een document. Bestaan er meerdere versies van een document, dan ligt daarnaast het gevaar op de loer dat een medewerker per ongeluk in de verkeerde versie van een document werkt. Dit zorgt voor onnodige verwarring, dubbel werk en kost de organisatie uiteindelijk veel tijd en geld.

Gelukkig kunnen we dit prima tackelen met een goede online samenwerkingstool. In sommige gevallen zal zelfs een hele dag per werkweek aan tijd gewonnen worden. Een dergelijke tool is geschikt voor allerlei soorten bedrijven die op projectbasis werken en waar mensen in teams werken, waarbij niet iedereen altijd op dezelfde locatie is.

Benieuwd hoe u voor een goede samenwerking binnen uw bedrijf kunt zorgen? Download dan de whitepaper ‘Houd uw teams op één lijn met optimale samenwerking’ of lees mijn blog ‘Wat maakt een online samenwerkingstool zo prettig?’ Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen voor een gesprek over uw specifieke situatie.

arrow_back Terug naar overzicht