Online data-opslag, is dat wel veilig?

We kunnen tegenwoordig geen nieuwspagina meer openen of er is wel een artikel te lezen over een organisatie die slachtoffer is geworden van een datalek of cyber-aanval. Tegelijkertijd wordt bedrijfsdata steeds vaker buiten de bedrijfsmuren opgeslagen en aangeboden in de cloud. Hierdoor hebben werknemers overal toegang tot hun gegevens. Dit klinkt onlogisch. Waarom zou u, in een tijd waarin cyber-criminaliteit aan de orde van de dag is, uw data op een externe, online toegankelijke omgeving opslaan? Ik leg het u graag uit.

Werknemers gaan hun eigen weg

De manier waarop we vandaag de dag werken is niet meer te vergelijken met pak ‘m beet tien jaar geleden. Waar we voorheen waren gebonden aan een vaste werkplek om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens, zijn deze dankzij de cloud nu overal toegankelijk. Werknemers kunnen dus vanuit huis, onderweg of bij een klant gewoon door blijven werken. Dit maakt hen een stuk efficiënter. Als een werkgever geen cloud-oplossing aanbiedt - bijvoorbeeld omdat hij koste wat kost alle gegevens on-premise wil bewaren - zal dit waarschijnlijk tot onvrede leiden bij werknemers. Daarnaast zullen zij op zoek gaan naar een alternatief. Hierdoor raakt u als werkgever de controle kwijt. U heeft namelijk niet langer inzicht in de applicaties die werknemers gebruiken en op welke plekken zij uw vertrouwelijke bedrijfsdata opslaan. Er is ook een risico dat er verschillende versies van een document worden opgeslagen, wat tot problemen kan leiden wanneer er bijvoorbeeld een verkeerde versie van een presentatie of verslag naar een relatie wordt gestuurd.

Professionalisering van cyber-criminaliteit

Niet alleen onze manier van werken is de laatste jaren veranderd. Ook de manier waarop cyber-criminelen te werk gaan is niet meer te vergelijken met de situatie van enkele jaren terug. Het traditionele beeld van de individuele hacker, die vanuit zijn zolderkamer organisaties probeert binnen te dringen, is achterhaald. Cyber-criminelen handelen vaak in georganiseerde groepen, die zeer nauwkeurig te werk gaan bij het selecteren van een doelwit. Deze doelwitten bestaan niet alleen uit grote organisaties, maar steeds vaker juist uit midden- en kleinbedrijven, die niet in het bezit zijn van professionele beveiligingssystemen.

Hoewel data gevoelsmatig veiliger is binnen de bedrijfsmuren, blijkt in de praktijk dat het bewaren van data in de cloud vaak een stuk veiliger is.
_MTW1448.jpg

De cloud is volwassen geworden

Veel mensen denken bij de term cloud nog steeds aan gereduceerde beveiliging en een verhoogd risico op datalekken. Dit heeft vooral te maken met de beginjaren van de cloud, waarin een groot deel van de oplossingen onvoldoende beveiligd was. De cloud heeft gelukkig van deze fase geleerd. De meeste oplossingen zijn op dit moment zelfs vrijwel onverslaanbaar op het gebied van databeveiliging. Bij alle grotere aanbieders wordt continu gewerkt aan de beveiliging. Hoewel data gevoelsmatig veiliger is binnen de bedrijfsmuren, blijkt in de praktijk dat het bewaren van data in de cloud vaak een stuk veiliger is.

Online werken is een ontwikkeling die niet kan worden genegeerd. Wilt u weten hoe u kunt zorgen voor een optimale invulling van deze nieuwe manier van werken? U leest het in de whitepaper: ‘Houd uw teams op één lijn met optimale samenwerking’.

{{cta('85bfead6-ee7e-4519-a19b-11e24eb04f5d')}}

arrow_back Terug naar overzicht