Je kent het wel. Je komt op een nieuwe website. Deze website vraagt je om te registreren. Je doet het braaf, want zonder registratie kan je niet bij de informatie komen waar je naar op zoek bent. Je verzint weer eens een nieuw wachtwoord en klikt op 'registreer'.
Nu komt het probleem: Inmiddels heb je zoveel accounts dat je niet eens meer weet waarvoor je allemaal een account hebt. Elk account heeft vaak een eigen wachtwoord en gebruikersnaam. Hoe onthoud jij al deze gegevens en hoe zorg je ervoor dat deze informatie niet toegankelijk is voor cybercriminelen.

De wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager klinkt veelbelovend, maar wat houdt dit eigenlijk in: hiermee heb je een digitale kluis waarin je al je gebruikersnamen en wachtwoorden op overzichtelijke wijze verzamelt. Deze kan je openen in je webbrowser en mobiele app. Hier zit natuurlijk ook een wachtwoord op. Dit is dan wel het enige wachtwoord dat je moet onthouden. Als je een website bezoekt, dan zie je rechtsbovenin een melding en vult de wachtwoordmanager je gebruikersnaam en wachtwoord automatisch in.
Is een wachtwoordmanager veilig?
Een plek waar al jouw gebruikersnamen en wachtwoorden staan opgeslagen. Als dat in verkeerde handen komt, dan heb je als organisatie een groot probleem. Daarom is het een terechte vraag of een wachtwoordmanager veilig is. Het risico dat cybercriminelen deze gegevens bemachtigen is erg klein. Wachtwoordmanagers zijn zwaar versleuteld. De enige die het hoofdwachtwoord weet, ben jijzelf. Wil je toch nog een extra beveiliging inbouwen, stel dan een multifactor-authenticatie in. Hierdoor is de kans op hacking minimaal.
Hulp nodig?
Wil je meer informatie over het kiezen en instellen van een wachtwoordmanager, of wil je hulp bij het instellen van een multifactor-authenticatie, vul dan hieronder je e-mailadres in. Wij helpen je graag verder!