Hoe kan ik het beste grote hoeveelheden data opslaan?

Het verzamelen, opslaan en analyseren van veel data biedt voordelen voor bedrijven. Een telefoniste weet direct waarom een klant boos is, en kan met het juiste aanbod de klantrelatie weer verbeteren. En een manager baseert beslissingen niet alleen meer op gevoel, maar op feiten en zekerheden. Hij weet namelijk wat de consument doet en speelt daarop in.  

Maar hoe moet de IT-omgeving ingericht zijn voor deze grote hoeveelheden data? Kunnen alle documenten, videobestanden en tekstberichten die u wilt analyseren op een goede plek opgeslagen worden? Een extra storagesysteem aanschaffen is financieel niet altijd te verantwoorden en van data in de cloud wordt gezegd dat dit wellicht onveilig is, of niet snel benaderbaar.
 

Door de juiste data te analyseren, kan een manager beslissingen maken op basis van feiten en zekerheden.

Data-opslag kan op een eigen locatie of in de cloud. Of u kunt kiezen voor een combinatie van beide (hybride cloud). De belangrijke vervolgvraag is of de keuze die u nu maakt, volstaat in de toekomst. Kunt u eenvoudig bijschalen als uw bedrijf een extra vestiging opent? En kan de data snel benaderd worden, ook als steeds meer mensen thuis gaan werken?

Schaalbaarheid

Dat de hoeveelheid opgeslagen data groeit, weten we. Hoe hard het groeit, is soms lastig te voorspellen. Daarom is ‘schaalbaarheid’ een woord dat steeds vaker ter sprake komt. Want slaat u meer data op dan waar uw systemen op berekend zijn, dan wordt uw omgeving traag. Collega’s gaan klagen en de nieuwe investering wordt een must. Dit kunt u voorkomen met een schaalbare (cloud)oplossing. De IT-capaciteit ‘schaalt mee’ met de organisatie. Ook als door reorganisatie juist mínder capaciteit nodig is.

Veilig met data-opslag

Daarnaast is het belangrijk om de data op een veilige manier op te slaan. Helemaal als het om bedrijfskritische data gaat, wilt u er zeker van zijn dat u het niet verliest. Om hier zekerheid over te krijgen, is een juiste keuze in opslagtechnologie en een goede (geteste) back-up belangrijk. Voor de een betekent dit opslag 'in huis', een ander kiest voor een hybride cloudoplossing.

veel data, data-opslag - liggend.jpg

Door de hybride cloud is het mogelijk om een gedeelte van uw infrastructuur naar de cloud te brengen, en een deel niet. De eventuele verbinding met de cloudomgeving kan beveiligd worden volgens diverse veiligheidseisen, af te stemmen met de leverancier.

Iets wat dus niet vergeten mag worden, is het maken van minimaal één back-up van uw data. Stel dát er een keer een storing is of u om een andere reden uw data niet kunt benaderen, dan kunt u met de back-up toch weer snel up-and-running zijn. Uiteraard moet dan ook die back-up veilig worden opgeslagen en is het slim om er een beheerder voor aan te wijzen.

Passende data-oplossing

Voor al deze keuzes is het voor veel ondernemers verstandig om een expert erbij te betrekken. Aan de hand van uw wensen en zijn expertise kunt u de meest passende oplossing vinden. Als het goed is, houdt een expert direct rekening met de bedrijfscontinuïteit van nu en van de toekomst, en kijkt hij verder dan alleen de beste oplossing voor uw data. Want hoewel het belangrijk is, is het slechts één onderdeel van de IT-omgeving.

Benieuwd waar u verder op moet letten als u uw IT-omgeving onder de loep neemt? Download de infographic ‘De weg naar een toekomstbestendige IT-omgeving’.

arrow_back Terug naar overzicht