Het jaar 2020 is voorbij gevlogen. Een goed moment om terug te blikken op deze hectische maar aparte periode. We zorgen er met elkaar voor dat we veilig en gezond blijven, maar dit geldt natuurlijk ook voor onze organisatie en onze hard- en software. Welke Cyber Security-incidenten hebben er plaatsgevonden in 2020 en hoe kan Joheco hierbij helpen?
Ticketmaster Nederland krijgt boete voor datalek
"Ticketmaster Nederland heeft voor een datalek uit 2018 een boete van omgerekend 1,4 miljoen euro gekregen. Aanvallers wisten via een derde partij genaamd Ibenta kwaadaardige code op de Ticketmaster-website te krijgen die vervolgens de creditcardgegevens van klanten onderschepte.
Volgens de Britse privacy-toezichthouder ICO had Ticketmaster onvoldoende maatregelen getroffen om de gegevens van klanten te beschermen. Bij de aanval zouden de gegevens van mogelijk 9,4 miljoen Europese Ticketmaster-klanten zijn buitgemaakt, waaronder 1,5 miljoen klanten in het Verenigd Koninkrijk. Ticketmaster ontving zo'n duizend klachten over financiële schade en emotioneel leed."
Nu hoor ik je denken. Dit gebeurt echt niet bij mijn bedrijf. Wij zijn te klein en niet interessant genoeg voor hackers. Dit klopt niet. Cybercriminelen weten dat de beveiliging bij kleinere bedrijven mankementen hebben waardoor het aantrekkelijk is om in te breken. Joheco kan je hierbij helpen door middel van een Cyberweerbaarheidstraining. Daarnaast raden wij aan gebruik te maken van Two-factor-authenticatie.
Cyberaanval bij Manchester United
"De Britse voetbalclub Manchester United is doelwit van een cyberaanval geworden waardoor het zich genoodzaakt zag om meerdere systemen uit te schakelen. De voetbalclub stelt dat er op het moment sprake is van een it-verstoring en er aan een oplossing wordt gewerkt.
Wat de aanval geraffineerd maakte laat de voetbalclub niet weten. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat er gegevens van fans of klanten zijn buitgemaakt. Ook de systemen die voor de voetbalwedstrijden op Old Trafford worden gebruikt zijn gewoon operationeel."
Wat de aanval geraffineerd maakte laat de voetbalclub niet weten. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat er gegevens van fans of klanten zijn buitgemaakt. Ook de systemen die voor de voetbalwedstrijden op Old Trafford worden gebruikt zijn gewoon operationeel."
Dit geeft maar weer aan dat cybercriminelen geen onderscheid maken tussen organisaties, branches of grootte van bedrijven. Ieder bedrijf is aantrekkelijk om te hacken en daarom moet je ervoor zorgen dat de IT-security sterk en foutloos is. Wil je weten wat de huidige status is van jouw IT-Security, doe dan nu de gratis Security Scan bij Joheco via www.joheco.nl/afspraak.
Hack tijdens overleg Europese Ministers van Defensie
"RTL Nieuws heeft via Daniel Verlaan, Tech Journalist RTL Nieuws, toegang gekregen tot een geheim overleg tussen de Europese ministers van Defensie. Dat was mogelijk omdat er op het Twitteraccount van minister Ank Bijleveld kort een foto stond met daarop het inlogadres en een deel van de pincode.
In een aantal pogingen lukte het RTL Nieuws om de pincode van het geheim overleg te raden, omdat vijf van de zes cijfers van de pincode op de foto te zien waren. De vergadering werd vervolgens stopgezet omdat het vertrouwelijke karakter niet meer kon worden gewaarborgd."
Let er daarom altijd op wat je plaatst, of er kwetsbare informatie te zien is in afbeeldingen of teksten. Dit is niet het enige wat je kan doen. Zorg er daarnaast voor dat, wanneer hackers deze inloggegevens in handen hebben, zij nog meer veiligheidslagen door moeten. Denk bijvoorbeeld aan Two-Factor Authenticatie.
Test nu de IT Security van jouw organisatie
Joheco kan je hierbij helpen. Wil jij binnen 60 minuten inzicht in jouw IT-Security? Boek dan nu de gratis Security Scan in via www.joheco.nl/afspraak of vul onderstaand formulier in. Samen komen we verder.